Obisk v Melaminu – OŠ Fara

Obisk v Melaminu - OŠ Fara

6.3.2019 smo v podjetju gostili osnovnošolce iz Fare. Čeprav šolarje gostimo kar pogosto, je bil ta obisk nekoliko drugačen, saj so nas prvič obiskali učenci vseh devetih razredov. Ker so bili otroci tako različnih starosti, smo jih razdelili v dve skupini.
Za mlajše učence smo pripravili malo šolo kemije in jim skušali pokazati, da kemija ni nekaj dolgočasnega, pač pa je zelo zanimiva. Z učenci smo najprej izvedli nekaj poskusov s tekočim dušikom ter jih nadgradili še z izdelavo sladoleda, ki je bil vsem zelo všeč. Prav tako so z zanimanjem izvedli poskuse z indikatorji, ki so bili malo resni, malo pa vsakodnevni – rdeča pesa in rdeče vino. Očaral jih je tudi poskus s površinsko napetostjo.
Po kratki predstavitvi naših izdelkov pa je sledil ogled kotlovnice, ki jih je povsem prevzel, še posebej, ko jih je sodelavec Miha odpeljal na potep na najbolj zanimiva mesta.

Za starejše učence pa smo pripravili malo drugačen program. Najprej sta jih sodelavki Tatjana in Nežka odpeljali v laboratorije, kjer so v praksi videli, kako poteka delo v laboratorijih in kako razvijamo nove izdelke, nato pa še v papirni laboratorij, kjer smo jim pokazali, kako kontroliramo učinkovitost izdelkov. V nadaljevanju sta sodelavki učencem preko projekcije predstavili, kaj v Melaminu sploh delamo in kako izgleda naša proizvodnja. Ob koncu sta jim predstavili še nekaj poskusov s tekočim dušikom, sodelovali pa so tudi pri pripravi sladoleda, s katerim so se tudi posladkali.

Na začetku smo bili vsi zaskrbljeni, kako za tako različne otroke pripraviti nekaj zanimivega, na koncu pa smo bili vsi skupaj prijetno presenečeni – zlasti otroci so dobili nekaj informacij o tovarni in izgubili nekaj strahu pred kemijo. Ob vseh nevarnostih, ki jih predstavljajo kemikalije, so le-te tudi del našega življenja in zelo uporabne. Morda pa se bo kdo od teh otrok v prihodnosti odločil, da se bo izšolal za poklic, ki je zanimiv za Melamin in postal naš sodelavec.

Na koncu hvala vsem sodelavcem, ki ste sodelovali pri pripravi in izvedbi obiska. Z dobrim sodelovanjem smo otrokom pokazali, da smo dober kolektiv in tudi to nekaj velja.

Mateja Aljaž Rožič